Aanleggen, controleren en repareren van waterleidingen
Welk materiaal?
Bij de aanleg van een nieuwe waterleiding kunt u een keuze maken uit verschillende materialen met elk eigen voor- en nadelen.
FLEXIBELE OF VASTE LEIDING?
Voor het aanleggen van een waterleiding heeft u de keuze uit een flexibele en een vaste leiding. Koper wordt vaak gebruikt als vaste variant en een combinatie van kunststof en aluminium als flexibele leiding. Het voordeel van een flexibele waterleiding is dat deze redelijk goedkoop is en natuurlijk makkelijk meebuigt. Hierdoor is het makkelijk om deze aan te leggen. Een vaste leiding is vaak wel steviger en er zijn vaste maten voor koper, in tegenstelling tot die van kunststof.
LODEN WATERLEIDING
Een loden waterleiding wordt soms nog aangetroffen in oude huizen, maar wordt tegenwoordig niet meer aangelegd. Lood heeft de eigenschap om langzaam op te lossen, waardoor looddeeltjes van de leidingen kunnen loslaten en het loodgehalte in het drinkwater stijgt. Vroeger moest men, voordat het water gedronken kon worden, altijd het water eerst laten doorstromen, zodat de leidingen konden worden doorgespoeld en het loodgehalte minder werd. Bij een te hoog loodgehalte in het drinkwater bestaat er een risico op loodvergiftiging.
STALEN WATERLEIDING
De loden waterleiding werd uiteindelijk vervangen door leidingen van gegalvaniseerd staal. Een stalen waterleiding is goedkoop en zeer duurzaam, maar heeft het nadeel dat installatie lastig is en er uiteindelijk roestvorming in de waterleiding kan ontstaan. Een stalen waterleiding wordt dan ook steeds minder aangelegd.
KUNSTSTOF WATERLEIDING
Kunststof waterleidingen worden tegenwoordig steeds vaker aangelegd, deze leidingen zijn niet gevoelig voor roestvorming en geven dan ook niet af aan het water. Voordeel van kunststof is dat het makkelijk is aan te leggen en in veel verschillende maten leverbaar is. Het nadeel van kunststof is de kwetsbaarheid, waardoor een kunststof waterleiding eerder beschadigd zal raken dan andere materialen.
KOPEREN WATERLEIDING
Een koperen waterleiding is het meest ideale materiaal om te gebruiken bij het aanleggen van een nieuwe waterleiding. Koper is stevig, niet gevoelig voor roestvorming en geeft dus ook niet af in het drinkwater. Het nadeel is echter dat een koperen waterleiding een stuk prijziger is dan een kunststof waterleiding. Loodgieter.nl kan u adviseren over welk materiaal het best past bij de situatie in uw woning.
Waterleiding aanleggen voor buitenkraan
Wilt u graag een buitenkraan, maar is er nog geen waterleiding aanwezig? Dan is er de mogelijkheid om een nieuwe waterleiding aan te laten leggen. In de meeste gevallen zal dit via de kruipruimte moeten gebeuren, maar soms kan het rechtstreeks door de muur naar buiten als daar al een waterleiding aanwezig is. Bij werkzaamheden in de kruipruimte wordt er in de meeste gevallen voor de veiligheid twee man voor de werkzaamheden ingepland, dit brengt wel extra arbeidskosten met zich mee. Houdt er rekening mee dat ook de materiaal kosten hoger zullen uitvallen, de nieuwe waterleiding moet netjes worden gebeugeld en de afstand onder de vloer moet worden overbrugd. Ook is de toegankelijkheid onder de vloer belangrijk voor de aanleg van de nieuwe waterleiding. Kan de loodgieter de ruimte onder de vloer makkelijk overbruggen of moet er door de fundering worden geboord of is er graafwerk nodig. Kosten voor de aanleg van een nieuwe waterleiding zijn op voorhand dus lastig in te schatten en zeer afhankelijk van de situatie in de kruipruimte onder uw huis.
Waterleiding afdoppen of solderen?
Wanneer u een waterleiding of kraan niet meer gebruikt, dan moet de waterleiding worden afgedopt. Er zijn twee methodes om de waterleiding af te doppen, dit kan door een knelkoppeling te plaatsen of door het solderen van de dop aan het einde van een koperen waterleiding. Betreft het een kunststof waterleiding, dan kan de loodgieter een eindstuk op de leiding persen met een speciale perstang. Om de juiste methode van afdoppen te bepalen is het belangrijk om te weten of de waterleiding definitief of tijdelijk wordt afgesloten en of de leiding is weggewerkt in de muur. Wordt de waterleiding definitief afgesloten of is deze weggewerkt in de muur, dan is het verplicht om de afsluiting te solderen en geen knelkoppelingen te gebruiken. Het gebruik van knelkoppelingen in de muur brengt altijd een risico op lekkage met zich mee wat onaangename gevolgen kan hebben. Het solderen van de waterleiding laat u beter over aan de specialist, dan kunt u erop vertrouwen dat het afdoppen vakkundig wordt uitgevoerd. Wordt de waterleiding tijdelijk afgedopt, dan kan er wel zonder problemen een knelkoppeling of afsluitplaatje worden gebruikt.